Chinese geneeskunde

Wat is Chinese Geneeskunde?

 

De Chinese geneeskunde is een medische systemische natuurwetenschap welke een eigen fysiologie, etiologie, diagnostiek en behandelmethoden kent. Over meer dan 2000 jaar heeft de Chinese geneeskunde zich ontwikkeld tot een geavanceerde manier om het lichaam te begrijpen in gezondheid, maar ook in ziekte.

Vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw werken moderne artsen en wetenschappers samen om de effecten van de Chinese geneeskunde te bestuderen en de manier waarop het werkt beter te begrijpen. Hierdoor zijn er twee verschillende manieren ontstaan om de werking van de Chinese geneeskunde te verklaren: een Westerse wetenschappelijke verklaring (reductionistisch) en een klassieke Chinese verklaring (holistisch). Ondanks dat ze totaal verschillend zijn, kunnen ze ook hand in hand samen gaan zoals bij Infini-qi.

De Chinese geneeskunde is gebaseerd op filosofieën, benaderingen en behandelwijzen die niet gebruikelijk zijn in de Westerse geneeskunde. Het observeren van het geheel en de verbanden tussen dingen in de buitenwereld vormt de basis om het menselijke lichaam als systeem te begrijpen. Om de klacht van een cliënt te kunnen verklaren, kijkt men in de Chinese geneeskunde naar de hele context — denk aan leefstijl, voeding, leefomgeving, mentaal-emotionele neigingen, etc. — en de verbanden tussen klachten.

Dit principe maakt het moeilijk om de Chinese geneeskunde te begrijpen door een Wester wetenschappelijke bril die opzoek gaat naar lineaire causale verbanden. Ondanks dat wordt er de laatste jaren veel wetenschappelijk onderzoek gedaan over de werking van Chinese geneeskunde, bijvoorbeeld bij pijnbestrijding of regulatie van het immuunsysteem, en met resultaat.

De WHO heeft een lijst van meer dan 100 gezondheidsklachten samengesteld waarvoor acupunctuur ingezet kan worden waaronder menstruatiepijn, PMS, depressie, hoofdpijn, ischias, infertiliteit en bijwerkingen van chemotherapie/radiotherapie. Voor een compleet overzicht van klachten en ziektebeelden die in de praktijk behandeld worden met zowel acupunctuur als kruiden, klik hier.

De pijlers

De drie hoofdpijlers van de Chinese geneeskunde zijn acupunctuur, Chinese kruidenleer en tuinatherapie. De Chinese voedingsleer en bewegingsleer zijn ook belangrijke behandelmethoden. Echter wordt Bu Ming, ‘‘het voeden van je Bestemming’’, vaak vergeten. Dit werd in de oudheid juist gezien als de hoogste geneesvorm.

Lees meer over de behandelingen die gegeven worden bij Infini-qi.

 
  • Acupunctuur maakt gebruikt van zeer dunne steriele wegwerpnaalden. Deze worden ingebracht op specifieke acupunctuurpunten die gekozen zijn op basis van de individuele disbalans van de cliënt om zo de verstoorde harmonie in het lichaam te herstellen.

    Andere technieken die ingezet kunnen worden bij een acupunctuur behandeling zijn moxibustie, cupping, gua scha, acupressuur en electro-acupunctuur.

  • De Chinese kruidenleer maakt gebruik van natuurlijke substanties waaronder voornamelijk kruiden, maar ook mineralen en dierlijke producten om de verstoringen in het evenwicht van het lichaam te herstellen.

    Kruiden worden in de Chinese geneeskunde zelden alleenstaand gebruikt, maar juist in formules. De kruiden formule wordt speciaal voor de cliënt samengesteld op basis van het individuele beeld van symptomen en manifestaties die de cliënt heeft.

    Kruiden worden gegeven als aanvulling op de acupunctuur behandelingen of als een opzichzelfstaande behandeling.

    Bij chronische interne klachten worden Chinese kruiden vaak geadviseerd.

  • Tui-na (letterlijk: ‘‘duwen en vastpakken’’) is een Chinese therapeutische massage waarbij gebruik wordt gemaakt van fysieke manipulatietechnieken waaronder ook het manipuleren van acupunctuurpunten. Tuina richt zich specifiek op het oplossen van blokkades in het weefsel. De massage werkt diep in het spierweefsel, botten en pezen, maar ook het zenuwstelsel. Het kan helpen bij pijnklachten, vermoeidheid of gespannenheid.

    Tuina wordt niet toegepast in de praktijk, maar doorverwijzing naar een gecertificeerde therapeut is mogelijk.

  • Vroeger in China werd eerst de voeding aangepast voordat er gegrepen werd naar geneesmiddelen, acupunctuur of andere behandelmethoden. De voedingsleer richt zich op het in balans brengen van het spijsverteringssysteem.

    Een gezonde voeding vormt de basis van onze gezondheid. Wat je eet is belangrijk, maar het gaat er vooral om wat je kunt verteren. De Chinese geneeskunde beschrijft de energetica van voedingsmiddelen. Aan de hand hiervan kun je leren eten wat past bij jouw constitutie en jouw verteringscapaciteit. Daarnaast is hoe je eet net zo belangrijk als wat je eet.

    Indien nodig zal er naast de behandeling ook een persoonlijk voedingsadvies gegeven worden volgens de principes van de Chinese geneeskunde.

  • Qi Gong is de Chinese bewegingsleer welke wordt ingezet om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te versterken en te onderhouden. Actieve of passieve oefeningen gaan gepaard met ademhaling in een bepaald ritme. Er zijn verschillende vormen van Qi Gong, maar ze hebben allemaal gemeen dat ze de beweging van de Qi in het lichaam bevorderen op zowel fysiek als mentaal-emotioneel niveau. Beweging en gewaarwording kunnen daarom ook dienen als sleutel naar meer rust, vitaliteit en energie.

    Simpele Qi Gong technieken of meditaties kunnen bij interesse ingezet worden naast de behandeling.

  • Bu Ming (letterlijk: ‘‘het voeden van je bestemming’’) gaat over wie jij in Essentie bent en het bewandelen van jouw bijbehorende levensweg. Dit is echter niet iets buiten jezelf en in de toekomst, maar het zit diep binnenin jou en is áltijd in het nu bereikbaar. Helaas zijn wij gedurende onze groei en ontwikkeling van baby naar volwassene het contact met onze Essentie verloren. Het terug in contact komen met jouw Bestemming werd in de oudheid gezien als de hoogste vorm van geneeskunde.

Basisprincipes

Bloom from within and without.